Zilver

Zilver is een element dat wordt gewonnen uit de aardkorst, en het heeft de scheikundige naam Argentium (Ag). In de natuur bestaat het of uit zuiver zilver, of wordt het gevonden in combinatie met andere elementen. Het is een metaal, dat best zacht is, en wit glanst, en niet zo heel veel voorkomt, waardoor het zeldzaam is. Zilver wordt en werd voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt. Net als goud behoort het tot de edelmetalen. Het gaat heel lang mee omdat het niet roest.

Vroeger gebruikte men het vooral voor versiersels en het maken van munten en bestek. Dit waren de hoofdproducten die van zilver werden gemaakt, maar tegenwoordig is het een populair metaal voor sierraden, en is het ook in grote mate terug te vinden in de elektronica en fotografie. Het is een goed geleidend metaal waardoor het voor deze industrieën zeer goed te gebruiken is. Sierraden kunnen makkelijk worden bewerkt en aangepast omdat het zo een zacht metaal is. Sommige dingen zijn van massief zilver gemaakt, maar het is ook mogelijk om verschillende sierraden te laten verzilveren, waarbij er alleen een laag zilver overheen wordt gedaan.

Tegenwoordig worden munten om mee te betalen bijna niet meer van zilver gemaakt maar van andere elementen. Heel af en toe wordt het nog wel eens gebruikt voor het produceren van munten.
Voordat onze jaartelling begon, een paar duizend jaar voor Christus, werd zilver al gebruikt, het is dus een zeer oud metaal. Mensen verbonden zilver vroeger met de maan en de zee. Omdat kwik een zelfde soort kleur heeft dachten mensen vroeger dat kwik een soort van zilver was en ze gaven het soms ook namen die gerelateerd waren aan zilver.

Ook wordt zilver gebruikt om de tweede plaats van wedstrijden aan te duiden; een zilveren medaille, of een zilveren beker/cup. Het wordt gezien als waardevol en duurzaam.
Het meeste zilver wordt gewonnen als bijproduct als men eigenlijk lood en koper aan het winnen is. In onder andere de VS en Mexico zijn hele grote zilvermijnen te vinden, waar de meeste zilver winning voorkomt.

Net als goud is zilver ook een populair metaal om in te beleggen voor de toekomst. Het wordt ook weergegeven als troy ounce. Het is alom bekend dat er grote fluctuaties zijn in de prijs, ook wel prijsschommelingen genoemd. Het is dan ook belangrijk als je in zilver wilt beleggen, dat je je goed informeert over de historische zilverkoers. Op deze manier kan je een goed instapmoment voor je zelf bepalen. Het is dus wel wat ingewikkelder of in elk geval onzekerder om te beleggen in zilver, dan in goud, vanwege de prijsschommelingen. De vraag naar zilver is groter dan het aanbod en daardoor is het mogelijk voor banken of andere partijen om de prijs te ‘manipuleren’. Dit is dan ook de grootste reden dat de prijs zo verschilt. Het is dan ook aan te raden om alleen je geluk te beproeven in de zilverhandel, als je ervaring hebt, of als je je geld iets meer zou kunnen missen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *